2009. május 11., hétfő

Netezés a szabadban

Ha az emberfia rendelkezik egy laptoppal, esetleg PDA-val vagy okostelefonnal és nem akar megválni az „Online”-léttől ilyen szép időben sem akkor kiülhet egy parkba, térre, esetleg egy kávézó teraszára.

Bár sajnos még nem tartunk ott, hogy székesfővárosunk minden utcasarkára jusson egy-egy ingyenesen/szabadon használható hotspot. Igaz, ha szerencsés az ember, akkor rátalál egy nyitva hagyott routerre. Bár ennek a társadalmi megítélése elég vegyes. Hisz, valahol illegális más rendszerét használni, de ha az illető volt olyan, hogy nem kódolja le az internetét akkor vessen magára. (Bár egy kulturált wifivadász nem használja ki az alkalmat és ilyen nyitva hagyott pontokon nem torrentezik, nem néz pornót, nem zaklat másokat.) Ha az ember nem talál szabad elérhetőséget, akkor kell törni egyet. A kocka szakzsargon ezt hívja wardrivingnak. Ennek részleteit egy későbbi bejegyzésben írom le.

Van egy másik fajtája a szabadban netezésnek, ez a 3G. Relatíve elég jó csomagokat lehet kapni a piacon, van olyan ami „korlátlan”. Bár így elveszik a „vadászat izgalma”.

Általam kedvelt wifi helyek: Millenáris, Gödör, Batthyány téri wifizone.

/folytatom.../